Anker tattoo

Een tatoeage van een anker is uitstekend geschikt voor mensen met een passie voor varen. Maar ook mensen die er weinig mee hebben, kiezen voor dit symbool. Het heeft een aantal symbolische betekenissen waar veel mensen zich in kunnen vinden. Daarnaast is een anker met een beetje creativiteit goed te combineren met andere elementen. Deze elementen kunnen samen met het anker een verhaal vertellen, of een geheel vormen dat jij mooi vindt. In dit artikel vertellen we je over de betekenis van het anker. Daarnaast inspireren we je natuurlijk met verschillende soorten combinaties en voorbeelden!


Betekenissen
– Plaatsing
Combinaties in tatoeages
– Anker met touw of ketting
– Scheepsvaart
– Old school
– Geloof
– Meer voorbeelden
Een oud tatoeagesymbool
Tot slot

Betekenissen

Tatoeëren was vroeger erg populair bij zeelieden. De tattoos die zij lieten zetten, hadden vaak op een of andere manier te maken met de scheepsvaart. De old school stijl is hieruit ontstaan, en het anker hoort daar ook bij. De meeste betekenissen van het anker zijn te verbinden aan zijn praktische functie, namelijk het op zijn plek houden van een schip. Hieronder zie je een overzicht van de meest gebruikte betekenissen:

  • Stabiliteit;
  • Standvastigheid;
  • Toewijding;
  • Trouw;
  • Bescherming;
  • Veiligheid;
  • Hoop;
  • Leven;
  • Verlossing.

Plaatsing

Anker tattoos worden op veel verschillende plekken van het lichaam gezet. Je kunt het ontwerp namelijk goed klein of groot maken. Vaak wordt er gekozen voor de schouder, nek, onderarm, bovenbeen of enkel.

Combinaties in tatoeages

In tatoeages kunnen ankers alleen staan, al komt dit niet vaak voor. Dit zijn dan in de meeste gevallen kleine tatoeages die alleen uit zwart lijnwerk bestaan. Ankers worden meestal gecombineerd met andere symbolen. Hieronder vind je voorbeelden van combinaties die je kunt overwegen voor jouw tattoo. De foto’s komen uit het portfolio van Dutch Ink.

Anker met touw of ketting

Bij de meeste ontwerpen wordt er een stukje touw of een ketting toegevoegd. Deze zit vast aan de ring aan de bovenkant van het anker en wikkelt zich losjes om de schacht heen. Het is een vrij standaard toevoeging die in de meeste gevallen geen extra betekenis heeft. Het kan echter ook een verwijzing zijn naar een ‘fouled anchor’. Dit is een anker dat zo verwikkeld is in zijn eigen touw of ketting dat het zijn werk niet goed kan doen. Het kan dan een tegenovergestelde betekenis hebben.

Scheepsvaart

Het anker is onlosmakelijk verbonden met de scheepsvaart. Het is dan ook niet gek dat ze in tatoeages vaak worden gecombineerd met bijvoorbeeld een schip of een kompas. De combinatie laat zien dat je standvastig bent in de richting die je opgaat. Je hebt als het ware je koers gezet en zal er niet van afwijken. Deze koers kan betrekking hebben op wat voor jou persoonlijk van toepassing is.

Old school

Het anker wordt ook vaak gecombineerd met andere symbolen van de old school stijl. Ontwerpen met rozen, harten, nautische sterren of zwaluwen komen regelmatig voor. Buiten dat je de combinatie simpelweg mooi kunt vinden, kan het ook de betekenis wat specifieker maken. Zo kan de combinatie van een anker met een rode roos stabiliteit, toewijding en trouw in de liefde betekenen.

Geloof

In religieuze tatoeages wordt een kruis soms gecombineerd met een anker. Dit kan op een hele simpele manier, door bijvoorbeeld op de ene pols een anker, en op de andere pols een kruis te laten tatoeëren, maar ze kunnen ook verwerkt worden in één ontwerp. Samen staan ze voor een rotsvast vertrouwen in jouw geloof.

Meer voorbeelden

Je kunt jouw anker natuurlijk nog op vele andere manieren combineren. Het belangrijkste is dat het symbolen zijn die je zelf mooi vindt. Voor meer voorbeelden kun je eens kijken op de volgende sites:

Een oud tatoeagesymbool

Het anker werd al duizenden jaren voor Christus gebruikt om schepen op hun plek te houden. Het is ook een van de oudste tatoeagesymbolen. In eerste instantie werd het niet door zeelieden gebruikt, maar door Christenen. In de tijd van de Grieken en Romeinen stond het Christendom nog in de kinderschoenen. Niet iedereen was blij met de opkomst van dit nieuwe geloof. Er was een verbod om in het openbaar afbeeldingen (zoals tatoeages) te tonen die met het Christendom te maken hadden. Dit verbod werd op een slimme manier omzeild door in plaats van een kruis een anker te laten tatoeëren. Dit is ook de reden waarom vandaag de dag de twee nog wel eens samen in een tatoeage voorkomen.

Het anker kreeg nog een diepere betekenis doordat het werd gekoppeld aan met Jezus en zijn discipelen. Een aantal van deze discipelen waren namelijk vissers, en Jezus heeft vele wonderen verricht die met water te maken hebben (hij liep over water, veranderde water in wijn, enz.).

De vorm van het anker heeft ook overeenkomsten met de Egyptische ankh. Deze staat symbool voor het eeuwige leven, maar wordt ook wel eens in verband gebracht met het samenkomen van een man en een vrouw. Bij het anker staat het onderste deel (de arm) voor de vrouw en het bovenste deel (de schacht) voor de man.

Tot slot

Het anker mag dan misschien wel een oud symbool zijn, maar er valt nog veel mee te doen. Verzamel foto’s en ideeën en neem deze mee naar Dutch Ink in Vlaardingen (vlakbij Rotterdam). Vertel ons wat je wilt en je zult zien dat onze tatoeëerders voor je klaarstaan om speciaal voor jou een uniek ontwerp te maken. Dit kan 7 dagen per week en ook zonder afspraak. Bij ons hoef je nooit lang te wachten! Wij leveren kwaliteit en service tegen een lage prijs. Je bent altijd welkom om in onze shop eens even te komen kijken en de sfeer te proeven.